Home » D:News » Jocurile Olimpice de Iarnă 2022. O ediție marcată de proteste și boicoturi diplomatice

Jocurile Olimpice de Iarnă 2022. O ediție marcată de proteste și boicoturi diplomatice

Jocurile Olimpice de Iarnă 2022. O ediție marcată de proteste și boicoturi diplomatice
Foto: Shutterstock
Publicat: 04.02.2022

Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022 încep astăzi la Beijing, în condiții speciale, nemaiîntâlnite în istoria competiției. Beijing este primul oraș care va găzdui atât o ediție de vară a Jocurilor – Beijing 2008, cât și a uneia de iarnă – Beijing 2022. Team România participă cu 22 de sportivi.

Aproape 3.000 de sportivi din 91 de națiuni vor concura pentru a câștiga una dintre cele 109 medalii de aur puse în joc în șapte discipline.

Deși competițiile au început miercuri, cu înfruntările din curling dublu mixt, ceremonia de deschidere are loc astăzi, de la ora 14.00 (ora României), marcând începutul oficial al celei de-a 24-a ediții a Jocurilor de iarnă.

„Lumea își îndreaptă privirile spre China, iar China este pregătită. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a oferi lumii niște Jocuri raționalizate, sigure și splendide”, a declarat joi președintele chinez Xi Jinping.

Suntem în fața unei ediții controversate a Jocurilor Olimpice, marcate de proteste și boicoturi diplomatice din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului, în timp ce pandemia Covid-19 continuă să aibă un impact cu măsuri stricte de control.

Beijing este primul oraș ce găzduiește și ediția de vară și pe cea de iarnă a competiției

Beijing este primul oraș care găzduiește atât Jocurile de vară, cât și cele de iarnă, la 14 ani după ce a găzduit Jocurile Olimpice de vară din 2008.

Întrecerile sportive vor avea loc în trei mari zone – Beijing, Yanqing și Zhangjiakou și se vor disputa atât în baze sportive deja existente sau construite de la zero special pentru competițiile olimpice de iarnă, cât și în locuri unde au avut loc confruntările din cadrul Beijing 2008.

Beijingul va găzdui evenimentele indoor – curling, patinaj de viteză, patinaj artistic și hochei pe gheață – precum și big air și ceremoniile de deschidere și de închidere.

Yanqing, situat la 75 km de Beijing, găzduiește sporturile de alunecare – bob, skeleton și sanie – și schi alpin, în timp ce munții din Zhangjiakou, la 180 km de capitala chineză, găzduiesc probele de schi freestyle și snowboarding, sărituri cu schiurile, biatlon și schi fond.

Multe dintre locațiile din Beijing de la Jocurile din 2008 au fost refolosite, inclusiv „Cubul de apă” pentru înot, care a fost renovat pentru a deveni gazda curlingului, și stadionul „Cuibul de pasăre”, care va găzdui ceremoniile de deschidere și de închidere.

Preocupări ecologice privind zăpada artificială

În toate locurile de desfășurare va fi folosită zăpadă artificială, deși în Zhangjiakou a căzut zăpadă naturală în săptămâna dinaintea Jocurilor.

Se estimează că numai în Yanqing s-au folosit 222,8 milioane de litri de apă pentru a produce zăpadă artificială. Dar acest lucru nu reprezintă neaparat o preocupare pentru sportivi, mai ales pentru cei din zonele în care această practică este frecventă, potrivit Mediafax.

Unele declarații venite de la fața locului confirmă faptul că și sportivii obișnuiți cu zăpada naturală s-au declarat mulțumiți de calitatea suprafețelor de concurs.

Semne de întrebare au fost ridicate în ceea ce privește impactul ecologic al zăpezii produse, însă organizatorii s-au străduit să combată aceste neliniști, susținând că au folosit o tehnologie de producere a zăpezii cu impact minim asupra mediului.

Dealtfel, zăpada artificială a fost folosită la fiecare ediție a Jocurilor de iarnă, începând din 1980, de la Lake Placid (SUA), cu excepția celei de la Lillehammer (Norvegia), din 1994.

Care sunt cele mai numeroase delegații și cine sunt favoriții?

Statele Unite au trimis la Beijing o echipă de 224 de sportivi, ceea ce o face cea mai mare echipă de la Jocuri, în timp ce 17 națiuni au trimis doar un singur atlet, inclusiv India și Ecuador.

Norvegia, care a ocupat primul loc în clasamentul pe medalii, în urmă cu patru ani la Pyeongchang, este din nou așteptată să domine probele de schi fond și va spera, de asemenea, la un succes la schi alpin prin Aleksander Aamodt Kilde, care este favorit în super-G.

De asemenea, el este cotat să îl provoace pe elvețianul Beat Feuz în coborârea masculină, în timp ce prietena americană a norvegianului, Mikaela Shiffrin, mai are nevoie de încă o medalie de aur pentru a stabili un record pentru cele mai multe victorii olimpice obținute de un schior alpinist american. Ea are o șansă bună, deoarece își propune să concureze în toate cele cinci probe individuale feminine.

Veteranul snowboarder american Shaun White se întoarce pentru a cincea ediție a Jocurilor, în timp ce patinatoarea de viteză germană Claudia Pechstein, în vârstă de 49 de ani, va participa la a opta ediție. La polul opus, rusoaica Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, este marea favorită pentru aur la patinaj artistic feminin.

Valieva este una dintre cei 212 sportivi care concurează sub steagul Comitetului Olimpic Rus (ROC, a treia țară ca număr de sportivi prezenți), Rusia fiind încă interzisă în competițiile internaționale din cauza sancțiunilor pentru dopaj.

La patinaj artistic, japonezul Hanyu Yuzuru va încerca să devină prima persoană care reușește un cvadruplu axel în competiție, în încercarea de a obține al treilea titlu masculin consecutiv, în ceea ce se anunță a fi un duel intrigant cu americanul Nathan Chen.

China își va propune să facă o figură bună la Jocurile de acasă, iar schiorul de schi freestyle Eileen Gu va fi liderul speranțelor în trei probe, pentru o țară a cărei cea mai bună performanță la Jocurile Olimpice de iarnă este de 11 medalii, la Vancouver 2010.

Două țări își fac debutul la Jocurile Olimpice de iarnă – Haiti și Arabia Saudită – ambele la schi alpin.

A doua țară, ca număr total de sportivi prezenți în lot este Canada, cu 212, în timp ce China e pe 4, cu 174, și Elveția pe 5, cu 167.

Beijing 2022 – al doilea eveniment olimpic afectat de pandemie

Beijing 2022 este a doua ediție a Jocurilor Olimpice care va avea loc în timpul pandemiei Covid-19 și, la fel ca la Tokyo, vara trecută, nu vor fi prezenți în tribune spectatori plătitori, prieteni sau rude.

Toți participanții la Jocurile Olimpice, de la sportivi la voluntari și la mass-media, sunt supuși zilnic unor teste PCR și sunt închiși într-un sistem strict în circuit închis, în care mișcarea este limitată pe întreaga durată a Jocurilor Olimpice.

Măștile de față sunt obligatorii în orice moment, cu excepția competiției și a antrenamentelor, precum și atunci când mănâncă și beau, sau când sunt singuri în încăperi.

Boicot internațional

Dar Covid nu este singura problemă ce afectează aceste Jocuri. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a fost aspru criticat pentru că a acordat Jocurile Olimpice Chinei, din cauza presupuselor abuzuri ale acestei țări în ceea ce privește drepturile omului.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că guvernul chinez a eliminat treptat libertățile religioase și de altă natură ale musulmanilor uiguri – un grup minoritar care trăiește în special în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei.

China s-a confruntat cu acuzații privind utilizarea muncii forțate a uigurilor, operarea unui program de supraveghere în masă, reținerea a mii de persoane în lagăre de internare, efectuarea de sterilizări forțate și distrugerea intenționată a patrimoniului uigurilor din regiunea Xinjiang.

Guvernul chinez a respins în mod repetat aceste afirmații.

China a negat în mod constant acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang, insistând că lagărele nu sunt de detenție, ci „centre de educație și formare profesională” sau centre de pregătire pentru eradicarea extremismului islamist și a separatismului.

Ca urmare, multe țări au declarat un boicot diplomatic al Jocurilor.

Președintele CIO, Thomas Bach, a apărat în repetate rânduri decizia de a acorda Jocurile Olimpice de iarnă Beijingului și a declarat joi că în cei doi ani care au precedat Jocurile a văzut la orizont „norii negri ai politizării crescânde a sportului”.

Statele Unite au fost printre primele națiuni care au declarat că vor organiza un boicot diplomatic al Beijing 2022, invocând preocupările legate de situația drepturilor omului din China.

Națiuni precum Australia, Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Estonia, Lituania și Noua Zeelandă au ales, de asemenea, să nu trimită oficiali guvernamentali la Jocuri. Sportivii din aceste națiuni vor concura totuși în continuare la Beijing 2022.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori